Kulörer

ncs s 0500-n

NCS S 0500-N

En neutral vit / ”Den gråare Stockholmsvita”
Krispigt vitt med endast 5% svärta och ingen kulörthet. Detta är det mer moderna valet om man jämför med antikvit. Kulören saknar det gula pigmentet som länge var populärt i vitt, vilket är varför den upplevs som ”fräschare”. Anledningen till att det blandas i 5% svärta är för att den ska kunna dölja mindre skador samt smuts bättre än en ljusare vit.

NCS S 0502-Y

Stockholmsvit / Antikvit
En vit med 5% svärta och 2% kulörthet av gult. Kulören var länge det givna valet bland vita kulörer, men med åren har förstaplatsen gått över till NCS S 0500-N. Kulören är vanlig i lantliga miljöer där man vill ha en mjukare touch.

Farrow and Ball / School House White No. 291

En mjuk benvit
Detta är den lättaste färgen i gruppen Shadow White, Shaded White och Drop Cloth – var och en skapad för att se ut som vit när den används i djup nyans. Tidlös och bekant utan de kallare undertonerna från de mer samtida neutrala grupperna, påminner denna mjuka benvita om färgen som används i gamla skolhus.

NCS S 0300-N

Vitt som målas i tak är oftast ännu vitare än standarden för väggar. En vanlig kulör för tak är NCS S 0300-N (alltså 3% svärta i färgen) eftersom det är vanligt att man vill att väggarna ska vara lite mörkare än taket. Det upplevs ofta som att rummet ”lyfts” av det.

Specialfärger

LADY Minerals kalkfärg

LADY Minerals kalkfärg tar naturen på allvar och resultatet blir matt, mjukt och varmt. Ytan är tidsenligt matt och lägger grunden för ett rått, industriellt och tidlöst uttryck.

Metallocryl metallicfärg

Metallocryl Interiör är en lösningsmedelfri metallicfärg som ger spännande effekter på väggar inomhus. Metallocryl utvecklades för bygget av fotbollstadion Allianz Arean i München inför fotbolls-VM 2006. Samtliga arenans väggar och tak är målade i guld- eller silverglittrande kulörer.